, , , ,

8 Manfaat Kayu Meranti dan Jenis-jenisnya

Image result for POKOK KAYU MERANTI

Test

Meranti adalah kayu serbaguna yang digunakan secara meluas untuk aplikasi hiasan termasuk perabot, hiasan dalaman, panel, pengacuan, skirting dan ukiran. Kayu Meranti adalah salah satu tumbuhan tropika tipikal yang cukup terkenal. Pokok Meranti boleh tumbuh di tanah rendah dan hutan hujan seperti Sumatera, Kalimantan, Maluku dan Sulawesi. Bagaimanapun, Kalimantan adalah penghasil kayu meranti bermutu tinggi di Indonesia, sehingga meranti sering disebut sebagai kayu Kalimantan.

CIRI-CIRI KAYU MERANTI

 • Meranti mempunyai ketinggian antara 30.40, sehingga 70 meter
 • Batang adalah lurus dan bulat
 • Batangnya bebas daripada cawangan dari 20 hingga 30 meter
 • Diameter pokok ialah 50, 100, hingga 450 meter
 • Terdapat alur yang mendalam atau gelap atau gelap, kadang-kadang berwarna coklat kemerahan.
 • Meranti mempunyai ketahanan yang agak baik
 • Struktur agak kasar
 • Ketumpatan kayu purata ialah 630 kg / m3
 • Mengandungi pigmen larut air\Secara umum, terdapat tempoh berbunga dan berbuah 4 hingga 7 tahun
 • Termasuk jenis kayu keras dengan berat rendah, sederhana dan berat.

Pelbagai jenis kayu sering digunakan sebagai bahan binaan, termasuk manfaat kayu meranti seperti berikut:

1. Bahan furniture indoor mahupun outdoor

Pohon meranti menghasilkan kayu yang keras dengan kualitas tinggi. Kayu jenis ini biasanya dijadikan sebagai bahan dasar untuk membuat meja, kursi, peti perhiasan, maupun aneka cenderamata lainnya. Hal ini menjadikan jenis kayu ini, memiliki nilai jual yang ekonomis.

2. Membina bahan pembinaan

Tekstur keras dan ketahanan tahan lama membuat kayu meranti salah satu jenis kayu yang boleh digunakan sebagai bahan binaan bangunan. Untuk membuat lantai parket, tangga tangan, pintu, dan tingkap serta bidai

3. Bahan pembuat kertas

Di samping berfungsi untuk pembinaan bangunan, manfaat hutan yang menghasilkan kayu meranti juga boleh digunakan sebagai pulpa kayu sebagai asas untuk membuat kertas.

4. Fungsi ekologi

Pokok Meranti biasanya digunakan oleh beberapa jenis haiwan seperti burung, sebagai tempat bersarang.

5. Mengurangkan kesan hakisan

Sama seperti fungsi ekosistem flora lain, meranti juga berfungsi untuk mencegah hakisan (hakisan lapisan tanah disebabkan oleh kekurangan air). Ini tentunya merupakan bencana bagi manusia dan ekologi lain. Atas sebab ini, sangat penting untuk memberi perhatian untuk tidak menghabiskan ekosistem hutan dan pokok-pokok di sekeliling kita.

6. Membantu menyuburkan tanah

Penguraian daun meranti yang telah jatuh dan perkembangan mycorrhizae, seperti manfaat cacing tanah dari kayu meranti yang telah reput, sangat membantu kesuburan tanah sekitar.

7. Mengekalkan sumber air

Seperti yang kita tahu bahawa manfaat air adalah sumber kehidupan bagi makhluk hidup di bumi ini. Tanpa air, semua makhluk boleh mati akibat dahaga. Kerana air merupakan elemen penting dalam kehidupan, kita harus menjaga dan mengekalkan sumbernya. Salah satunya adalah dengan tidak memotong pokok-pokok yang dapat mempertahankan dan meningkatkan sumber kehidupan ini.

8. Bahan-bahan untuk kosmetik, sabun, ubat-ubatan dan makanan olahan

Tengkawang, sejenis buah yang dihasilkan oleh beberapa spesies shorea boleh digunakan sebagai bahan untuk membuat kosmetik dan makanan. Benih dari Shorea mengandungi kira-kira 40% hingga 60% lemak, dan kandungan protein sekitar 5% hingga 6%. Dalam industri makanan, kandungannya digunakan untuk menggantikan mentega coklat. Selain itu, tengkawang juga boleh digunakan sebagai ramuan untuk membuat sabun dan ubat-ubatan.

Jenis Meranti Kayu

Terdapat 3 jenis kayu meranti yang banyak diketahui, iaitu:

 1. MERANTI MERAH 
 2. MERANTI PUTIH
 3. MERANTI KUNING

Kayu Meranti atau sering dipanggil philiphina mahogany, yang merupakan jenis pertukangan yang dimiliki oleh genus shorea dan keluarga dipterocarpaceae. Istilah Meranti berlaku kepada salah satu daripada banyak spesies Shorea, yang merupakan genus kayu yang dominan di Malaysia, Indonesia, Filipina dan Thailand. Meranti adalah sejenis kayu ringan, dengan batang merah jambu, coklat muda dengan sapwood sebagai variasi ringan, dan biasanya dengan warna kelabu. Tekstur kasar, tetapi dengan bijirin saling menyambung.

Meranti merah sering disebut sebagai Red Lauan. Kayu dalam genus Shorea ini sangat umum digunakan di Asia tenggara, dan ada banyak variasi antara spesies Perbedaan. Warna untuk jenis meranti ini adalah cenderung gelap kemerahan maupun coklat keunguan dengan adanya garis-garis putih resin. Ia memiliki tekstur kasar dengan grain lurus atau saling bertautan. Daerah akar memiliki resistensi yang tahan lama terhadap pembusukan, tetapi rentan terhadap serangan serangga.

Meranti merah umumnya bisa tumbuh dimanapun, kecuali pada lahan dengan kontur liat. Tanaman ini bisa tumbuh berpencar dan hidup bercampur dengan jenis tanaman lain di ketinggian antara 0 hingga 800 m dpl. Meranti merah memiliki siklus berbunga dan berbuah sepanjang tahun.

Ancaman Hama Meranti Hutan

Pada masa kini, kami mendapati banyak pembukaan tanah baru yang digunakan untuk pembangunan ladang kelapa sawit, seperti di Kalimantan, Sumatra dan Sulawesi. Pembersihan tanah dilakukan dengan memotong hutan yang merupakan ekosistem untuk pelbagai jenis flora dan fauna seperti pokok meranti dan beberapa ekosistem lain. Ini telah mengakibatkan kepupusan ekosistem ini.

Atas sebab ini, usaha untuk mengatasi, terutama kepunahan Meranti Makan, telah dilakukan oleh berbagai usaha seperti menanam pokok meranti di sela-sela pokok kelapa sawit. Sebagai tambahan kepada kepentingan menyelamatkan jenis meranti dan kekurangan tanah hutan, ia juga bertujuan untuk memulihkan fungsi kawasan reinku. Ini juga boleh memberikan nilai ekonomi tambahan kepada petani. Dengan menanam meranti, penduduk sekitar boleh mendapatkan pendapatan masyarakat dan menjadi tabungan untuk masa depan masa depan mereka.

Bidai juga adalah satu produk yang dihasilkan dari pokok meranti. Ia digunakan kerana ketahanannya terhadap hujan, panas serta kulat.

What do you think?

6 points
Upvote Downvote

Total votes: 26

Upvotes: 16

Upvotes percentage: 61.538462%

Downvotes: 10

Downvotes percentage: 38.461538%

One Ping

 1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *